STEROİD ENJEKSİYONLARI (Steroid İğneleri)
Steroid enjeksiyonu ortopedi günlük pratiğinde ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında sık tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Spor yaralanmalarında,çeşitli zorlamalarla veya kronik enflamatuar süreçlerle ortaya çıkan kas, tendon, ligament ve kapsül patolojilerinin tedavisinde steroid enjeksiyon tedavilerine sıklıkla başvurulur. Bu enjeksiyon uygulamalarının amacı ağrıyı gidermek, sahaya dönüşü hızlandırmak ve tanısaldır. Enjeksiyon uygulayacak hekimlerin anatomide yetkinlikleri çok önemlidir. Uygulama sırasında ise hastanın güvenliğine ve antisepsi kurallarına uyum öne çıkar.
Steroid Enjeksiyonu Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Alt yapısını inflamatuar süreçlerin oluşturduğu çoğu ortopedik patolojide steroid enjeksiyonundan faydalanılır.Bunlar içerisinde en sık gördüklerimiz biceps tendiniti, akromioklavikular eklem patolojileri, omuz manşet kaslarındaki hasarlanmalar, donuk omuz,dirsek bölgesi tendinitleri (lateral+ medial epikondilitler), tetik parmak,artroza uğramış eklemler, trokanter majör bursiti, aşil tendon problemleri, plantar fasiit ve topuk dikenidir.
Kimlere Uygulanmamalıdır?
Enjeksiyon uygulamalarında kontrendikasyonlar
Mutlak kontrendikayonlar kullanılacak ilaca karşı olan alerji, eklem enfeksiyonu, lokal selülit, kırık ve bakteriyemidir. Rölatif kontrendikasyonlar ise kanama bozukluğu olan hastalar, önceki enjeksiyonlara yetersiz yanıt ve kontrol altında olmayan diyabettir.
Steroid Enjeksiyonu Faydaları Nelerdir?
- Ağrıyı kontrol etmek
- Enflamasyonu azaltmak
- Mobiliteyi arttırmak
Steroid Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?
Sterod enjeksiyonu mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır. Uygulamanın yapılacağı bölge (eklem tendon vb.) batikon yardımı ile steril şartlar altında temizlendikten sonra uygulamanın yapılacağı tenden, eklem boşluğu vs hissedilmeye çalışılarak bir iğne ucu yardımı ile ulaşılmak istenen alana steroid enjekte edilir. İşlem sonrası hastaların mobilize olmasında sakınca yoktur. Enjeksiyon sonrası enjeksiyon bölgesine ilk 6 saat soğuk uygulama önerilir.
Steroid Enjeksiyonu Ne Kadar Süre Etkindir?
Etki süresi hastanın tanısına ve hastanın uygulanan diğer tedavi yöntemlerine uyumuna göre (kilo verme, egzersiz, hayat tarzı değişikliği, fizik tedavi ve rehabilitasyon vs.) değişmektedir. Ortalama ilk hafta içerisinde etkisi başlayıp 6 ay kadar etkinlik sürmektedir.
Yan Etkiler Nelerdir?
Steroid enjeksiyonu genel olarak güvenli bir uygulamadır ve yan etkileri oldukça nadir görülür. Ancak bazı hastalarda eklemde şişlik, ısı artışı, kızarıklık, eklem hareket açıklığında azalma, ağrı ile seyreden yan etkiler görülebilmektedir.Tekrarlayan uygulamalarla cilt döküntüleri, lokal atrofi, tendon kopmalarına ve lipolize neden olabilir