Erişkin Doğuştan Kalça Çıkığında Total Kalça Protezi

Sosyal Medya:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Erişkin Doğuştan Kalça Çıkığında Total Kalça Protezi

Doğumdan itibaren başlayan anormal kemik yapısı, büyümesi ve dizilimi, ayrıca yumuşak doku değişiklikleri, asetabulum ve femur başı arasındaki normal ilişkiyi tamamen bozar. Bu ilişkinin bozulması erişkinlerde kalça kireçlenmesiyle sonuçlanır.

Ameliyat Öncesi Planlama

Hipoplastik asetabulum, femur deformiteleri, adaptif yumuşak doku kontraktürleri ve biyomekanik değişiklikler nedeniyle teknik olarak primer koksartrozun rekonstrüksiyon cerrahisinden çok daha zahmetlidir. Dolayısıyla bu hastalarda uygulanan total kalça protezi (TKP) tahmin edilemeyecek kadar zorlayıcı olabilir ve normal kireçlenme hastalarına kıyasla oldukça yüksek bir komplikasyon oranlarıyla karşılaşılabilir.

Ameliyat tekniğini ve cerrahi yaklaşımı netleştirmek, mevcut kemik stokunu değerlendirmek ve femoral ve asetabular implantların pozisyonunu ve seçimini belirlemek için kapsamlı preoperatif planlama gereklidir. Bunlar;

Asetabulum kabının anatomik (alt) veya anatomik olmayan (üst) bir konuma mı yerleştirileceği, asetabulumun kemik kaplamasının optimize edilebilmesi için en büyük kemik stokunun olduğu yer neresidir.

Femurun ne kadar kısaltılması gerektiği; 4 cm’ye kadar uzatma genellikle güvenlidir, ancak maksimum uzatmayı önlemek için yani siyatik sinir gerginliğini minimuma getirmek için ne kadar femoral kısaltmanın gerekli olacağını belirlemek önemlidir.

Ameliyat prosedürü:

Kalça eklemini ortaya çıkarmak için arka yan veya yan kalça üzerine bir kesi yapılır.

Asetabulum (soket), raspa adı verilen özel bir alet kullanılarak hazırlanır. Asetabular bileşen daha sonra sokete yerleştirilir. Bu bazen vidalarla güçlendirilir veya bazen çimentolanır. Asetabular bileşenin içine plastik, metal veya seramik malzemeden yapılabilen bir liner yerleştirilir.

Femur (uyluk kemiği) daha sonra hazırlanır. Kireçlenmiş olan femur başı kesilir ve kemik, yeni metal femur bileşenine tam olarak uyacak şekilde özel aletler kullanılarak hazırlanır. Femurdan gerekli görüldüğü takdirde değişen uzunlukta kemik kesilerek çıkartılır. Çıkan kemik kemik yaması olarak kısaltma yapılan yere yerletirilir. Femoral bileşen daha sonra femur içine sokulur. Kemik kalitesi ve cerrahın tercihi gibi bir dizi faktöre bağlı olarak, kemiğin içine büyümesi için bastırarak oturtma veya çimentolama olabilir. Gerçek femur başı bileşeni daha sonra femur gövdesi üzerine yerleştirilir. Bu metal veya seramikten yapılabilir.

Kalça daha sonra son kez tekrar yerleştirilir. Kaslar ve yumuşak dokular daha sonra dikkatlice kapatılır.

Ameliyatın faydaları şunları içerir:

  • Azaltılmış kalça ağrısı
  • Artan hareketlilik ve hareket
  • Deformitenin düzeltilmesi
  • Bacak uzunluğunun eşitlenmesi (garanti edilmez)
  • Artan bacak gücü
  • Geliştirilmiş yaşam kalitesi, normal aktivitelere dönme yeteneği
  • Acı çekmeden uyumanızı sağlar

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Seyir

Ameliyat öncesi seyir:

Tüm prosedürler, cerrahi tarihinizden bir ay önce anestezi uzmanı tarafından tıbbi izin alınmasını gerektirir.

Ameliyattan bir hafta önce tüm anti-enflamatuar, balık yağı takviyeleri ve diğer kan inceltici ilaçların kullanımını durdurmanızı öneririz. Doktorunuz diğer reçeteli ilaçlarla ilgili önerilerde bulunacaktır.

Ameliyat sonrası seyir:

Ameliyat sonrası ortalama 3-5 gün hastanede kalacaksınız. Bu süre zarfında  fizik tedavi hizmetleri ile yataktan kalkma, oturma ve yürüme egzersizleri başlanacak. Bunu ayaktan Fizik Tedavi izleyecektir. İlk izleminiz ameliyattan iki hafta sonra yapılacaktır.

Bireysel iyileşmeye bağlı olarak ortalama olarak işe dönüşünüz yaklaşık üç dört ay arasında olacaktır.