Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the happy-elementor-addons domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/hakanbas/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Kubital Tünel Sendromu – Prof.Dr.Serdar Hakan Başaran
Sosyal Medya

Kubital Tünel Sendromu

Başvuru Formu


      

    Menu

    Sosyal Medya:

    Kubital Tünel Sendromu

    Unlar sinirin dirseğin iç kısmından kubital tünel içerisinde geçmektedir. Bu bölgede sıkışması kubital tünel sendromuna yol açmaktadır. Elin 4-5. Parmaklarında uyuşma ve ağrı ile seyreden bir hastalıktır.

    • Anormal kas yapıları
    • Dirsek bölgesinde travma
    • Çocukluk çağında oluşan humerus alt uç kırıklarının farklı açılarda kaynaması
    • Kubital tünelde kitle (ganglion kisti) gibi nedenlerle oluşmaktadır.

    Sıklıkla masa başında uzun süre çalışanlarda dirsek eklemi uzun süre fleksiyonda kalan hastalarda şikayetler artmaktadır. Dirsek eklemi iç-arka kısmında kubital tünel üzerine bası yapılması ile şikayetlerin artması, bu bölgeye orta parmak ile hafif vurulduğunda elin 4-5. Parmaklarında elektriklenme tarzı şikayetlerin olması kubital tünel sendromunu düşündürür. Elektromiyografi ile tanı desteklenir. Dirseği ekstansiyonda tutan ateller ve fizik tedavi ile konservatif tedavi yöntemleri denenebilir. Sıkışıklığın geçmediği durumlarda sinir cerrahi olarak gevşetilir ve altta yatan neden göre sinirin dirsek ekleminin ön kısmına transveri sağlanabilir. Cerrahi tedavisi aksiler blok (kolun omuz seviyesinde yapılan işlemle uyuşturulması) veya sedasyon ile de yapılmaktadır. Dirsek iç kısmında 5-7 cm lik kesi ile sinire ulaşılır ve siniri sıkıştıran yapılar gevşetilir. Ameliyat sonrasında 4-5. Parmakta oluşan ağrı ve uyuşma şikayetleri hızlıca gerilemektedir. İleri dönem sinir sıkışmalarında elin iç kısmındaki kaslar zayıflmakta ve elde kalıcı deformiteler oluşabilmektedir.