Sosyal Medya

Osteokondral Kıkırdak Lezyonları

Sosyal Medya:

Osteokondral Kıkırdak Lezyonu Nedir?

Ayak bileği veya diz eklemi yaralandığında, kıkırdak yırtılabilir veya kırılabilir bu da osteokondral lezyon adı verilen bir duruma yol açabilir. Şiddetli vakalarda, kıkırdak parçası kopabilir ve eklemde serbestleşebilir (eklem faresi). Bu durum ayak bileği ve dizde ağrı ve şişmeye neden olur ve tedavi edilmezse eklemde kireçlenmeye neden olabilir.

Osteokondral Kıkırdak Lezyonu Belirtileri Nelerdir?

Osteokondral lezyonlarının semptomları yavaş gelişme eğilimindedir ve hemen fark edilmeyebilir. Genellikle aşağıdakilere neden olur;

  • Diz ve ayak bileğinde kronik ağrı
  • Yürürken tıklama veya takılma hissi
  • Şişme

Semptomlar genellikle ağırlık verildiğinde daha kötüdür ve dinlenirken o kadar şiddetli değildir. Bu durum ilerledikçe, gevşek kıkırdak veya kemik parçaları varsa semptomlar kötüleşebilir. Tedavi edilmediği takdirde, osteokondral lezyonlar kronik ağrı ve şişmeye neden olabilir ve sonunda eklem hareketini sınırlayabilir.

Osteokondral Kıkırdak Lezyonunda Tanı Nasıl Konulur?

Osteokondral kıkırdak lezyonunu teşhis etmek için doktorunuz fizik muayene yapacak ve eklemin stabilitesini değerlendirecektir. Doktor, aşağıdaki testleri isteyebilir;

  • Kemiği gösterecek olan röntgenler lezyonun yerini tespit eder ve boyutunu ortaya çıkarır.
  • Manyetik rezonans görüntüleme testi (MRI): Etkilenen kıkırdağın net görüntülerini üretir ve ayrılan kemik ve kıkırdağın eklem boşluğuna hareket edip etmediğini gösterebilir.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Lezyonun kemik sınırlarını net olarak ortaya koyar.

Osteokondral Kıkırdak Lezyonunda Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Tanı doğrulandıktan sonra tedavi, ameliyatsız veya ameliyatlı yöntemlerden oluşabilir. Tedavinin özellikleri muhtemelen osteokondral kıkırdak lezyonunun doğasına, diğer yaralanmaların varlığına ve hasta özelliklerine bağlı olacaktır.

Ameliyat Dışı Tedavi:

Belirli lezyonlar için uygundur ve genellikle istirahat ve yük vermeyi azaltmayı içerir. Bunu ağırlık taşıma ve fizik tedavinin kademeli ilerlemesi ile takip edilebilir. Ameliyatsız tedavinin amacı, yaralanan kıkırdak ve kemiğin iyileşmesini sağlamaktır.

Cerrahi Tedaviler:

Diğer lezyonlar cerrahi ile daha uygun şekilde tedavi edilebilir. Ameliyatın amacı, normal mekanik ve eklem kuvvetlerini yeniden oluşturmak için eklem yüzünün normal şeklini ve kayma yüzeyini eski haline getirmektir. Amaç, semptomları en aza indirmek ve kireçlenme gelişme riskini sınırlamaktır.

Osteokondral kıkırdak leyonu özelliklerine ve konumuna bağlı olarak, artroskopik olarak veya mini-açık cerrahi olarak yapılabilir. Artroskopide, küçük kesiler yoluyla eklemi görüntülemek ve çalışmak için bir kamera ve küçük aletler kullanır. Lezyonun boyutu veya konumu nedeniyle belirli lezyonları artroskopik olarak uygun şekilde tedavi etmek mümkün olmayabilir. Tedaviler arasında debridman (yaralı kıkırdak ve kemiğin çıkarılması), yaralı parçanın sabitlenmesi, lezyonun mikrokırık veya delinmesi ve/veya kemik ve kıkırdak transferi veya özel çatı implantlarına emdirilmiş çoğaltılmış kıkırdak hücreleriyle tedavi yer alabilir.