Sosyal Medya

Kalça Kireçlenmesi

Sosyal Medya:

Kalça Kireçlenmesi (Koksartroz) Belirtileri Nelerdir? 

Ağrı genellikle kalça kalça kireçlenmesi veya koksartroz tanısında ilk belirtilerden biridir. Bu ağrı kasıkta ve bazen kalçada veya uyluğun arkasında hissedilebilir. Yansıyan ağrı olarak diz ağrısı da bu tanıya işaret edebilir ve bir röntgen doğrulaması gerekir. Belirtileri hareket kısıtlılığı, sürtünme hissi, önce hareketle sonraları ise gece yatarken de ortaya çıkan kalça ağrısı ve topallamadır. Kalça kireçlenmesi, ağırlık taşıyan bir eklemi etkilediği için hastanın günlük işlerini aksatan ve hastayı hızla iş göremez hale getiren ciddi bir hastalıktır.

Kalça Kireçlenmesi (Koksartroz) Neden Olur? 

Kalça, leğen ve uyluk kemikleri arasındaki eklemdir ve kalça kireçlenmesi ise bu iki kemik arasındaki sürtünmeye bağlı kıkırdak aşınması ve yırtılmasıdır. Bu aşınma, hastalık ilerledikçe kötüleşen ağrı ve rahatsızlığa neden olan eklem iltihabına neden olur. Hasarlı kıkırdağın altındaki kemik, eklem çevresinde kemik çıkıntıları (osteofitler) oluşturarak büyür. 

Birincil koksartroz, vakaların üçte ikisini oluşturur ve 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. İkincil koksartroz, bir travmanın (kırık, çıkık, avasküler nekroz gibi) veya eklemdeki önemli zorlamanın (sporcular veya belirli mesleklerle ilişkili) sonucudur. Kalça kireçlenmesi, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklardan veya kalça şekil bozukluklarından da kaynaklanabilir, bu da bu hastalığın neden genç hastaları etkileyebileceğini açıklar. 

Kalça Kireçlenmesinin (Koksartroz) Tedavileri Nedir? 

Kalça kireçlenmesi sonucu ortaya çıkan ilk yakınmalarda, ağrıyı sınırlamak ve hastalığın kötüleşmesini durdurmak için sağlıklı bir yaşam tarzı (sağlıklı kiloya düşmek, uygun fiziksel aktivitelerin düzenlenmesi) gereklidir. Bu nedenle yüzme gibi sporlar şiddetle tavsiye edilir. Alevlenmeler sırasında, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için ağrı kesici veya NSAI ilaç kullanılabilir. 

Bu tedaviler artık etkili olmadığında kortikosteroid enjeksiyonları, hyaluronik asit viskoz takviyesi veya trombositten zengin plazma tedavisi (PRP) düşünülebilir. Kök hücre enjeksiyonları da tartışılabilir. 

Total Kalça Protezi Ne Zaman Yapılmalı?   

Çok Erken Değil, Çok Geç Değil !!! 

Son olarak, total kalça protezi düşünülebilir. Ancak kalça protezleri artık nispeten uzun bir ömre sahip olsa da (20 yıl sonra protezlerin %90’ından fazlası hala sağlam) bu operasyon mümkün olduğu kadar ertelenmelidir.  Buna karşılık hasta ve kalça çevresi kaslarının iyi durumda olması gerektiği için aşınmış eklem çok geç değiştirilmemelidir. Ayrıca, ilerlemiş kalça kireçlenmesi, ameliyatı çok daha karmaşık hale getiren kemik yıkımına neden olabilir.