Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the happy-elementor-addons domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/hakanbas/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
İliopsoas Tendiniti – Prof.Dr.Serdar Hakan Başaran
Sosyal Medya

İliopsoas Tendiniti

Başvuru Formu


      

    Menu

    Sosyal Medya:

    İliopsoas Tendiniti Belirtileri Nelerdir?

    İliopsoas tendonunun ve ilişkili bursaların genişlemesine bağlı olarak kasıkta sıkışma hissi, elle hissedilen bir kitle veya kasık ağrısı olur. Başlangıçta, ağır aktivitelerden sonra gelişen ve kısa süre sonra geçen ağrı şeklindeyken, sonunda aktivite sırasında ve istirahatte ağrıya dönüşebilir. Bu durum, koşma veya tekmeleme gibi sporla ilgili belirli aktivitelerde ağrı oluşturabilir, çorap ve ayakkabı giymek gibi diğer aktivitelerde de ağrı olabilir.

    İliopsoas Tendinitinde Tanı Nasıl Konur?

    Fizik muayenede sıklıkla kasıkta lokalize hassasiyet ve dirençe karşı kalça fleksiyonu ile ağrı veya Ludloff testi ve işareti pozitiftir. MR ve ultrasonda tetkiklerinde sıklıkla iliopsoas tendonunun kalınlaşmasının yanı sıra bursada genişleme görünür.

    İliopsoas Tendinitinde Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

    Bu durumun tedavisi için dinlenme, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ve bir germe programı dahil olmak üzere ameliyatsız tedavi önerilir. Ağrılı hastalarda aktivite düzenlemesi önerilir. Ultrason eşliğinde kortikosteroid/lokal anestezik enjeksiyonu, ameliyatsız bir yönetim seçeneğidir. İliopsoas kas yaralanması lomber lordoza ve anterior pelvik tilte neden olabilir ve anterior pelvik tilt spesifik karşıt kas grupları güçlendirilerek düzeltilebilir. Dirençli vakalarda, rahatlama için tendonun artroskopik uzatılması ve eklem içi patolojinin düzeltilmesi yapılabilir, psoas tendonunun yapıştığı yerden serbest bırakılması da olası bir cerrahi seçenektir.